Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
De fick stipendium från Eriksons stiftelse

Totalt delades 50.670 euro ut på stipendieutdelningen i Sjöfartsmuseet i fredags.

Följande personer fick stipendier och understöd under rubriken Sjöfartsutbildning:

n Rasmus Olin och Leo Eckerman, vardera 1.000 euro för skolning ombord på ts Gunilla, Den Seglande Gymnasieskolan.

 Skeppsföreningen Albanus rf, 1.970 euro för fortsatta seglingar för ungdomar och 600 euro för 3 ”prentisar” för deltagande i Sail Training Internationals årliga konferens som hölls i Szczecin i november 2006.

n Mathias Eklund, 600 euro för resekostnader i samband med praktik vid Kustvaartsbedrijf Moerman i Rotterdam.

n Thommy Fredrickson, 800 euro för kurskostnader i Dynamic Positioning vid Kalmar Sjöbefälsskola.

n Paulina Lepistö, 800 euro för studier till Master i Maritime Law vid nordisk Institut for Sjörätt i Oslo.

n Kjell Lindén, 600 euro för yrkesprov till båtsman vid Sjömansskolan.

Studerande på högskolan på Åland

n Henrik Axelsson, Johan Holmström och Alf Lind, 750 euro för studieresa till Svendborgs Sjöfartshögskola i Danmark för att förkovra sig i deras tutorverksamhet med målsättningen att bygga upp och utveckla tutorverksamhet även vid Ålands Sjöfartshögskola.

n Karl Trygg Månsson, 1.250 euro för studier som utbyteselev vid Warsash Maritime Academy i Southampton, England.

 MT-3 ( kurs engelska 3, år 2007) genom lektor Erik Hemming, 1.500 euro för studieresa till England under våren 2007 och besök på Warsash Maritime Center i Southampton.

Lärare vid högskolan

n Tiina Mäkinen, lektor i språk, 500 euro för Erasmus lärarutbyte i engelska vid Universidad de la Laguna i Santa Cruz på Teneriffa våren 2007.

n Kjell Dahl, t.f. överlärare i elektroteknik vid Sjöfartshögskolan, 600 euro för magisterexamensarbete vid Högskolan Dalarna i ämnet ”Reglertekniska tillämpningar inom nautisk navigation”.

 Högskolan på Åland får 3.500 euro för att delta i projektet ”Securitas Mare II”, som innebär att man verkar för att förenhetliga utbildningen i ”Crowd and Crisis Management” för sjöfarare i hela Europa. Åland har legat i spetsen för utbildningen som startades upp på Åland år 1997 med Nils-Gustaf Eriksson, som en av de främsta arkitekterna bakom utbildningen, vilken sedermera godkänts av IMO.

 Styrelsen för Erikson stiftelser har också beslutat reservera 25.000 euro för fortsatta praktikseglingar ombord på Albanus, Nordboen och Linden (förutsatt att Linden står till förfogande. I annat fall fortsätter praktikseglingarna med de övriga två fartygen och förmodligen även Michael Sars liksom förra året).

Praktikseglingarna arrangeras och organiseras på initiativ av Förbundet för främjandet av Ålands sjöfart r.f. och riktar sig till sjöskolelever och lärare från sjöfartsutbildningarna på Åland för att betona vikten av praktisk erfarenhet, profilera de åländska sjöskolorna, skapa samhörighet inom och mellan skolorna samt stöda de åländska segelfartygens verksamhet.

Sjöhistorisk forskning

n Sven-Olof Lindfors, 1.000 euro för översättning från finska till svenska av Osmo Lehmuskallios bok ”Lokikirja” - resa med Lawhill 1929–1931.

 Ålands Marinhistoriska Sällskap r.f., 1.000 euro för inventering av förlista farkoster i vattenområdet Nyhamn - Lågskär - Björkör.

n Hanna Hagmark-Cooper, 1.000 euro för att delta i konferensen ”A Woman’s Island” i Lerwick, Shetlandsöarna och där hålla föredrag med titeln ”Being an Icon – the Perception of the Seafarer’s Wife in the Åland Islands. Bidraget gäller dessutom resa till Sjöhistoriska dagar i Lovisa. Seminariet arrangeras vartannat år av Sjöhistoriska Föreningen i Finland i samarbete med Finlands marinarkeologiska sällskap, Finlands sjöhistoriska museum och Helsingfors universitets sjöhistoriska institution. Hanna skall där föreläsa om sin forskning kring den åländska sjömanshustrun.

n Bertil Lindqvist, 300 euro för författandet av artikeln ”Flaka – en sjöfartsby”, som publicerades i Sjöhistorisk Årsskrift för Åland nummer 18.

n Ulrika Söderlind, 1.500 euro för fortsatt undervattensinventering och -forskning kring sjökrogen på Rödhamn. (ab)

<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan