Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Tiotusentals euro till utbildning och forskning
Stöd för att hitta okända vrak
Studier av sjörätt i Norge, praktikseglingar, föredrag om sjömanshustrur och kartläggning av okända vrak. Bland annat detta fick bidrag då över 50.000 euro delades ut ur Stiftelsen Hilda och Gustaf Eriksons och Gustaf Adolf Eriksons understödsfond.

För elfte året i rad delas stipendier och understöd ut från Stiftelsen Hilda och Gustaf Erikson och Gustaf Adolf Eriksons understödsfond för forskning och studier inom sjöfart. Totalt handlar det i år om över 50.000 euro som delas mellan både enskilda personer och större projekt.

– Det känns verkligen roligt att göra något för sjöfarten och hoppeligen är detta en uppmuntran inför framtiden, sade stiftelsens ordförande Gun Erikson-Hjerling, som fick ta emot idel lovord och tack, då stipendierna delades ut i Ålands sjöfartsmuseum i fredags.

Söker skepp med sonar

Den ideella föreningen Ålands marinhistoriska sällskap, som bildades årsskiftet 2005-2006, tilldelades 1.000 euro för sitt arbete med inventering av vattenområdet kring Nyhamn, Lågskär och Björkör. Sällskapet består hittills av fyra aktiva medlemmar och dykare som arbetar i samråd med museibyrån. Målet är att hitta sjunkna farkoster i området, dels fartyg som man vet att sjunkit där och även att hitta nya okända vrak.

– Tanken är att ge ut en bok som berättar för ålänningarna vad som finns där. Vi använder avancerad teknik och söker av området med en sonar som ger tredimensionella bilder av sjöbotten, när vi hittar ett fartyg dyker vi på platsen och dokumenterar och fotograferar, säger Lennart Lundqvist, och berättar att sökandet redan givit resultat.

– Vi har hittat ett fartyg. Den 14 februari kommer vi att hålla en föreläsning på det här temat och allmänheten är välkommen, säger Lennart Lundqvist.

Skeppare till Albanus

Skeppsföreningen Albanus fick närmare 2.000 euro för att kunna fortsätta med sina seglingar för ungdomar.

– Det handlar ju inte bara om segling utan de lär sig allt om livet ombord på en galeas. Men visst har vi lite baktankar med vår verksamhet, vi hoppas ju att dessa ungdomar ska ta över driften av Albanus i framtiden och att vi ska få fram en ny skeppare, säger den tacksamme verksamhetsledaren Kristian Öberg.

Tre prentisar, alltså lärlingar ombord, fick tillsammans 600 euro för att bekosta sitt deltagande i Sail Training Internationals årliga konferens i Polen i november 2006. En av dem, Ebba Nordlund, var på plats och berättade om resan.

– Det här var egentligen en uppföljning till ett stort projekt som påbörjats tidigare. 32 skutor från hela världen deltog och Albanus var en av de utvalda. Man ville undersöka hur unga påverkas av att vara ombord, och nu kan jag glädjande berätta att forskningen visar att man får bättre självförtroende, säger hon.

Utbyte ger gnista

Även fortbildning av lärare inom sjöfartssektorn fick understöd från stiftelsen i år. Bland annat språklektorn Tiina Mäkinen vid högskolan på Åland, som fick 500 euro för ett lärarutbyte i engelska med ett universitet i Spanien.

– Genom ett tidigare projekt kom jag i kontakt med en lärare på just detta universitet på Teneriffa och vi ska nu börja med ett lärarutbyte mellan våra skolor. Tanken är att alla lärare ska ha gjort ett utbyte inom fem år, säger Tiina Mäkinen, och fortsätter:

– Det är saker som detta som gör att man får tillbaka gnistan i arbetet, det gör att sedan känns vardagen här hemma bra. Jag är verkligen tacksam.

ANNA BJÖRKROOS

redaktion@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS, praktikant


Förstora bilden >
Marinhistoriskt sällskap. Magnus Kalvik, Christian Husell, Mackie Bolin och Lennart Lundqvist tog emot ett stipendium på 1.000 euro från redarparet Eriksons stiftelse. De fyra är grundare av Ålands marinhistoriska sällskap. Ordförande Gun Erikson-Hjerling skötte utdelningen med assistans av Margot Erikson.
ANNA BJÖRKROOS