Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
”Det är någonting särskilt i luften”
– Litteraturdagarna drar mig hit. Det är en så fin stämning, så öppen och inbjudande. Det säger Margareta Stenius som Nyan träffar i litteraturdagspubliken. Hennes åsikt delas av andra.

Margareta Stenius bodde på Åland på sjuttiotalet och arbetade då som lärare. Hon har också åländska rötter. Numera är hon sedan länge bibliotekarie vid Richardsgatans bibliotek i Helsingfors. Hon minns också tiderna före det nya biblioteket i Mariehamn byggdes.

– Det är ett stort under att biblioteket blev till och det är fint att både ålänningar och folk utifrån hittar hit, säger hon.

Bland det hon upplevt på årets litteraturdagar nämner hon särkilt seminariet om fakta och fiktion och alldels särskilt författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril som fängslade henne med sina anföranden.

Gästspel

I lördagens publikvimmel står också Sverker Nyman, åländsk journalist som verkat i Sverige ända sedan 1975 och som beskriver sitt litteraturdagsbesökande som ”enskilda gästspel”. Nyman, som bor i Riala i Roslagen och jobbar i Stockholm, är numera chefredaktör för tidningen Kemivärlden.

Han är inte bara publik på årets dagar utan skulle också medverka i söndagens miljödebatt. Att litteraturdagarna tar upp annat är snävt litterära ämnen tycker han är bra.

– Jag har aldrig omfattat tesen om att naturvetenskap och humaniora skulle vara två skilda saker och nu ser vi ju att de två närmar sig varandra allt mer, bland annat just i miljöfrågorna, säger han.

Speciell stämning

Johanna Boholm från Jomala har varit på litteraturdagarna ett par gånger tidigare och har nu vikt hela lördagen för programmet i biblioteket. På kvällen skulle hon gå på Ålands litteraturförenings program på Indigo.

När jag frågar henne vad som är så speciellt med litteraturdagarna blir svaret:

– Stämningen, det är någonting särskilt i luften.

Elsie favorit

Medelålders och äldre dominerar starkt bland publiken. Men man kan också se en del unga. En sådan är Tony Söderholm, elev på Ålands folkhögskola. Han har kommit speciellt för Elsie Johanssons skull. Han berättar att han tidigare läst ”Mormorsmysteriet” av henne och nu köpt och fått boken ”Kvinnan som hittade en hund” signerad.

– Elsie Johansson skriver mycket om hur det var förr i tiden, och det är nog bra om vi yngre lär oss något om det, säger han.

Träffa vänner

Elsie Johansson står också högt i kurs hos Marita Stighäll som jag träffar när hon just fått en bok signerad av Elsie. Marita säger att hon gillar litteraturdagarna och kommer för att träffa vänner och lyssna till intressanta författare. Hon är nu pensionerad efter 45 år som lärare varav åtskilliga på Åland, både i skärgården och på fasta Åland. Nu bor hon i Sandviken i Sverige, men emellanåt också i Mariehamn.

Marita Stighäll läser mycket och berättar att hon också följer med de åländska författarna. Hon nämner sådana som Leo Löthman och Sten-Erik Abrahamsson.

Andningshål

– Ett andningshål.

Så beskriver Bertel Nygård, kulturredaktör på Vasabladet litteraturdagarna.

– Med undantag av ett par år när jag blivit sjuk har jag väl varit här ett tiotal gånger, säger han.

Han tycker att programmet genomgående är högklassigt och gör det möjligt att möta spännande författare.

– Men jag skriver faktiskt inte så mycket utan tar det mera som fortbildning, säger han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax


Förstora bilden >
Margareta Stenius.
JAN KRONHOLM


Förstora bilden >
Sverker Nyman.
JAN KRONHOLM


Förstora bilden >
Johanna Boholm.
JAN KRONHOLM


Förstora bilden >
Tony Söderholm.
JAN KRONHOLM


Förstora bilden >
Marita Stighäll.
JAN KRONHOLM


Förstora bilden >
Bertel Nygård.
JAN KRONHOLM

<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan