Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 11 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Doris Söderlund lämnade Åland 1940
Sydafrikanskt danaarv i Östernäs

Doris Söderlund lämnade Åland 1940

En grårappad villa på östra sidan av Östernäsvägen ägs numera till hälften av landskapet. Det handlar om ett danaarv efter Doris Söderlund, som lämnade Åland som 12-åring.

Landskapet är arvtagare efter personer, som inte har nära släktingar och inte heller har skrivit testamente. Danaarv kallas det. Det normala är att landskapet i sin tur ger arvet vidare till kommunen, om kommunen ber om det.

Ett nyinkommet danaarv är efter Doris Söderlund, som ägde tomten och halva huset på Östernäsvägen 35.

Doris dog redan i mars 2001, men innan dödsfallet blev känt på Åland och innan man hade utrett om det fanns några arvingar i livet har åren gått.

– Vi skall ha bouppteckning så småningom, säger Ken Lindberg, som sköter den biten och som också skall ha kontakt med Mariehamns stad om det finns intresse att ta emot kvarlåtenskapen.

Lindberg var i fjol till Sydafrika, för att på ort och ställe sätta sig in i förhållandena. Han säger själv att det var efter det saker och ting började hända. Doris Söderlund var finländsk medborgare, så utrikesministeriet fick meddelande om dödsfallet. Via UM har man nu också utrett att det inte finns några arvingar i livet.

Sällsamt öde

Doris Söderlund var dotter till Artur Söderlund, som var kapten på fyrmastade barken Lawhill. Doris följde som 12-åring med sin pappa 1940 och gick 1947 i land i Kapstaden. Hon kom aldrig tillbaka till Åland.

Skådespelaren Anders Berndtsson turnerade år 2000 i Sydafrika med Segelteatern och träffade då Doris Söderlund. Han berättade för Nya Åland att hon fortfarande talade utmärkt svenska och att båda blev rörda över mötet.

Doris Söderlund dog ett knappt år senare.

Hennes pappa Artur dog redan 1954 i en olycka. Ken Lindberg fick sjöförklaringen bland en mängd andra papper när han var till Sydafrika.

– Han var på sjön, utanför Tristan da Cunha i södra Atlanten. Han föll och slog sig så illa att han dog. Han begrovs i havet, berättar Lindberg.

Finns köpare

Huset i Östernäs ägdes av Doris Söderlunds farbror Werner. Det har bytt ägare inom familjen några gånger, men ägs nu av två dödsbon, Doris Söderlunds dödsbo som alltså äger tomten och halva huset och ett annat dödsbo, som äger andra halvan av huset.

Den värdering som har gjorts har kommit till att hela fastigheten är värd 52.000 euro. Den halva av huset som står på ofri grund är värderad till 5.000 euro.

Enligt Ken Lindberg är det andra dödsboet intresserat av att köpa in fastigheten.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax


Förstora bilden >
Danaarv. Staden kan räkna med att ärva halva huset i Östernäs efter Doris Söderlund i Sydafrika. Den andra ägaren är intresserad att köpa. Det normala är att kommunen får ta över danaarv från landskapet mot att pengarna används för åldringsvård. Foto: ANDREAS DIENERT
HARRIET TUOMINEN


Förstora bilden >
Möte. Doris Söderlund träffade Anders Berndtsson i Sydafrika året innan hon dog.
Foto: PRIVAT
HARRIET TUOMINEN