Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 11 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Därför erbjuder sig aktiespararnas Folke Sjölund att företräda mindre aktieägare på stämman
Obunden Birkastyrelse önskas

Därför erbjuder sig aktiespararnas Folke Sjölund att företräda mindre aktieägare på stämman

Det var inte bra att Birka Lines styrelse som tillsattes vid bolagsstämman i fjol hade så stark koppling till storägaren Rederi ab Eckerö, anser föreningen Ålands aktiesparare. Därför erbjuder sig föreningen att företräda de mindre aktieägarna vid Birkas kommande stämma för att få en bredare styrelse.

Detta skriver föreningen i sitt tredje medlemsbrev för året. Föreningen har aktivt granskat – och haft åsikter om – Eckerös offentliga köpbud på Birka Lines aktier sedan det lades i början av mars.

Föreningens styrelse gjorde en analys som mynnade ut i rekommendationen att Birkas aktieägare inte ska acceptera budet, dock så att alla aktieägare självständigt fattar beslutet att sälja till Eckerö eller låta bli. Föreningen anser fortsättningsvis att om ett samgående mellan bolagen blir av, så ska det ske så att betalningen till Birkas ägare ges i form av aktier i Eckerö och inte via kontantköp.

Orsaken till att medlemsbrev 3 kommer så tätt på nummer 2 är den ”omfattande uppmärksamhet och diskussion” som budet väckt bland Birkas aktieägare.

Motsättningar

Föreningen betonar att dess uppgift är att tillvarata de mindre aktieägarnas intressen så att alla aktieägare behandlas på ett rättvist och lika bra sätt. Detta gäller också inför Birkas bolagsstämma som ska hållas den 15 maj.

Föreningen konstaterar, ”med facit i hand”, att det inte var så bra att Birka Lines styrelse i fjol fick en styrelse med en så stark koppling till en storägare, alltså Rederi ab Eckerö – fyra av sju medlemmar.

”Det har uppenbarligen lett till motsättningar inom styrelsen som knappast varit till fördel för Birka Line”, heter det. Bevis på detta är den omröstningar som företagits i styrelsen efter att budet lades.

Föreningen påpekar att alla styrelseledamöter enligt lagen är skyldiga att ta tillvara alla aktieägares intressen, och vill därför att den styrelse som väljs den 15 maj ska ha en bred representation och främja alla aktieägares intressen på ett likvärdigt sätt.

Med fullmakt

Därför erbjuder sig nu Ålands aktiesparares ordförande Folke Sjölund att – med fullmakt – företräda de aktieägare som inte själva kan delta eller som inte har gett fullmakt åt någon annan. Fullmakten, som kan användas av flera personer, följer med medlemsbrevet. Fullmakten bör skickas in senaste den 9 maj, påpekar han.

I första hand uppmanar föreningen aktieägarna att själva delta i stämman. Anmälningstiden går ut den 10 maj.

Vid ett möte som hölls nyligen valdes Jhonny Husell, representant för en av de större ägarna Bror Husell, till ordförande för den nomineringskommitté som har i uppdrag att vaska fram namn till den kommande styrelsen. Trots att bara drygt två veckor återstår till stämman har man inte kommit just någon vart.

Gått i stå

– Det vi har gjort är att vi har hållit det inledande mötet. Sedan har nomineringsarbetet gått i stå på grund av budet som Eckerö lagt.

Hur resonerar du kring de blivande styrelseledamöternas eventuella bindningar?

– Vi söker kompetent folk. Bindningarna är inte så viktiga, kompetensen kommer först.

Hur går ni vidare, stämman närmar sig ju?

– Arbetet måste ju återupptas naturligtvis. Men först vill vi veta vart Eckerös köpbud tar vägen, säger han.

Förlängt tiden

Eckerö har förlängt tiden för sitt köpbud till den 11 maj, fyra dagar före stämman. När det första datumet gick ut, den 20 april, hade Eckerö fått löfte om 50,7 procent av aktierna och 43,4 procent av rösterna i Birka. Målet var 90 procent.

Senast den 4 maj ska Birkas styrelse ge sin syn på de intresseanmälningar som kommit utifrån på Birka Cargo och Birka Paradise.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax


Förstora bilden >
Spänningen stiger. Birka Lines bolagsstämma den 15 maj verkar bli en spännande tillställning. Ålands aktiesparares ordförande Folke Sjölund, på bilden från fjolårsstämman i samspråk med Viking Lines vd Nils-Erik Eklund, erbjuder sig att företräda de aktieägare som inte själva har möjlighet att delta. Foto: JONAS EDSVIK
ANNIKA ORRE

<< Tillbaka till sida 11 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan