Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 16 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
HÖGSTA MODE FÖR 20 ÅR SEDAN – FÖRSVUNNEN I DAG
Vattensängen har torkat bort
Vart tog vattensängen vägen? För 20 år sedan var den högsta mode och Möbelbutiken, som specialiserade sig på vattensängar, sålde 250 exemplar per år. I dag finns den knappt att få tag i och de flesta har bytt ut sina vattensängar. Men inte Kerstin och Folke Lampén i Godby. – Vi behåller den så länge det finns alggift att köpa, säger Kerstin Lampén.

1989 skrev Nya Åland om vattensängar, den tidens sängmode, och i artikeln prisade möbelhandlaren Kjell Öhberg vid Möbelbutiken vattensängen och dess fördelar.

En vattensäng formar sig efter kroppen och man sover lugnare för att man inte behöver röra på sig om det gör ont någonstans. En vattensäng är varm – den ställs in på 30 grader – och det bidrar till att man slappnar av och sover bättre.

Så löd några av argumenten för vattensängen och många köpte. När vattensängen var som mest i ropet såldes cirka 250 sängar per år och modellerna utvecklades hela tiden. Från den första enkla som inte var mycket mer än en säck till madrasser som var uppbyggda av små fyrkantiga kamrar. I kammarväggarna fanns hål så att vattnet kunde passera – om än med ett visst motstånd.

För dem som blivit vana vid vattensängen fanns ett problem – enligt Kjell Öhberg som själv hade vattensäng hemma.

– Man mår dåligt om man måste sova i en vanlig säng. Jag sover ofta på hotell och har konstant ont i kroppen när jag vaknar, sa han i artikeln anno 1989.

Inte ens en

prislista

I dag har sängmodet rusat vidare och vattensängen har hamnat på efterkälken.

Möbelbutiken heter numera EM Åland och försäljarna Ann-Chi Andersson och Gunilla Mattsson skakar på sina huvuden när man vill se på en vattensäng. Trots att affärens sängavdelning tycks blir allt större finns inte en enda vattensäng att visa upp.

De har inte ens en prislista över vattensängar och vet inte heller om man kan få tag i nya – ingen kund har ställt den frågan på flera år.

– Däremot har vi sålt en och annan sats med lappar att täta madrasserna med, säger Gunilla Mattsson.

Tidigare hade företaget en pump som hyrdes ut till dem som ville tömma sina vattensängar men den är numera på villovägar. Och ingen tycks bekymra sig nämnvärt över den saken.

Blev utmanövrerad

av bra resårmadrasser

Möbelhandlaren Kjell Öhberg säger att vattensängen försvann för cirka tio år sedan. Den blev helt enkelt utkonkurrerad av resårmadrassen som hade utvecklats och blivit mycket bättre än de tidiga exemplaren.

– När vattensängen sålde som bäst fanns det inga bra alternativ. Men sedan kom riktigt bra resårmadrasser i olika prisklasser och allt fler gick över till dem, säger han.

Att han talade så varmt för vattensängen för snart 20 år sedan skäms han inte över.

– Den var ett bra alternativ på den tiden och många som övergett den saknar den värmeeffekt som fanns i madrassen. Men vattensängen hade också sina nackdelar, det var omständligt att flytta på den.

En fylld vattensäng för två kunde innehålla upp mot tusen liter vatten och när varje liter väger ett kilo måste sängen först tömmas innan den kunde flyttas.

Öhberg själv övergav sin vattensäng för cirka tio år sedan – och han saknar den inte.

– Nej, det finns så fantastiskt sköna resårmadrasser i dag.

Vill absolut

inte byta

Två som hållit kvar sina vattensängar från slutet av 1980-talet och som fortfarande älskar dem är Kerstin och Folke Lampén i Finström Godby. De har varsin vattensäng av heldämpad modell.

– De är så varma och mjuka och rara. Vi sover med öppet fönster och har kallt runt huvudet men varmt i övrigt. Det är så skönt och man sover så bra.

Lampéns vill absolut inte byta ut sina vattensängar. De får hänga med så länge de håller.

– Vi har lappat dem en gång och häller i algdödande medel med jämna mellanrum.

Finns sängar

för flera tusen

I möbelbutiken i dag är det resårsängar som gäller – från den billigaste för 239 euro upp till modeller för många tusen. Valmöjligheterna är många och man får lära sig termer som bondell, pocket och nivåmultipocket när man skall välja typ av madrass.

Det finns ställbara sängar med motor och de uppskattas bland annat av dem som av olika skäl har svårt att ta sig i och ur en vanlig säng och av allmänna ”sängmysare” som gärna läser eller ser på tv i sin säng.

Trots det stora utbudet har kunderna inga större problem att hitta en lämplig säng.

– De får lägga sig ner och testa våra modeller och efter ett tag brukar det visa sig vilken som är skönast och passar dem bäst, säger Ann-Chi Andersson.

Madrasser med

geléaktigt innehåll

En mindre del av sängkunderna fastnar för ”gelémadrasser”, oftast av märket Tempur.

– Många som har någon form av ryggproblem väljer Tempurmadrasser som har en speciell konsistens och som är mycket tryckavlastande, säger Ann-Chi Andersson.

Tempurmadrassen finns i olika tjocklekar och en del köper sin madrass och lägger den i sin befintliga säng, till exempel ovanpå en resårmadrass. Andra köper en hel Tempursäng – en exklusiv variant är den med ställbart ryggstöd som kostar närmare 6000 euro.

En sak är försäljarna överens om: Kunderna lägger ner mer pengar än tidigare på sina sängar.

– Allt fler inser att de tillbringar mycket tid i sina sängar och att det är viktigt att ha en säng av god kvalitet som håller länge.

Text: HELENA FORSGÅRD

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax


Förstora bilden >
Text: HELENA FORSGÅRD

Foto: ERKKI SANTAMALA

<< Tillbaka till sida 16 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan