Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 2 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
SKATTEUNDANTAGET OCH UTFLAGGNINGEN
– eller livlinan som håller landskapet flytande?
S(t)uprännan som dränerar Åland

– eller livlinan som håller landskapet flytande?

I fjol passerade 2.224.692 turister och ålänningar de åländska hamnarna. Av dem var 989.650 kryssningsresenärer och så gott som alla åkte vidare direkt. I Helsingfors hamn betalar rederierna två gånger 1,90 euro per passagerare i passageraravgift – på Åland ingenting.

Detta faktum har på senare tid skapat en hel del diskussion på Åland när Rederi ab Eckerö valde att flagga ut också Birka Paradise till Sverige. Tidigare har Eckerö, liksom tre av Viking Lines sammanlagt sju fartyg i trafiken på Åland, flaggats svenskt i stället för finskt.

Nya Åland har tidigare redogjort för följderna för de åländska kommunerna som förlorar skatteintäkter när de sjöanställda betalar skatt till Sverige i stället.

Lag om resandeavgift

Flera debattörer har ansett att lagen om resandeavgift från 1974 – en lag som hittills inte har tagits i bruk – kan dammas av och sättas i kraft för att kompensera kommunerna för bortfallet. Det tycker inte rederierna. Vid Viking Lines bolagsstämma i onsdags underströk styrelseordförande Ben Lundqvist med kraft att inga nya pålagor i form av passagerarskatt får läggas på rederierna i det trängda ekonomiska läget.

En av dem som förespråkar resandeavgift är juristen Bert Häggblom från Saltvik, en av de kommuner som tyngs av utflaggningen.

Huvudkontoren bort?

Han påpekar att en sådan avgift tas ut i till exempel Stockholm och Helsingfors. Han säger också att det åländska skatteundantaget inte får gynna enbart ett fåtal personer, företag och institutioner.

– Nästa steg kan vara att rederierna flyttar sina huvudkontor från Åland. Birka verkar redan vara på väg eftersom stora delar av kontoret håller på att flytta till Stockholm, med de följder det kan ha för Åland. Nu borde politikerna sätta sig ner och diskutera skatteundantaget för att alla ålänningar ska kunna dra nytta av det.

Också han säger samma sak som Vikings vd Nils-Erik Eklund på stämman – snuset är inte orsaken till utflaggningen.

– Det handlar om lönenivåerna.

Fördelas över Åland

Intäkterna från resandeavgiften, eller passageraravgiften som den kallas allmänt, borde i så fall fördelas över hela Åland på basis av befolkningstal.

– Skatteundantaget har slagit fel när turisterna går på landgångarna från färja till färja. Frågan är: Var det här meningen med skatteundantaget och ska vi ha det så här?

Frågan går vidare till en annan debattör, Olof Erland, lagtingspolitiker och tidigare näringsminister som skrivit två insändare i Nyan om ämnet på sistone.

2 euro per passagerare

Också han ställer sig frågan om ”det inte är dags att diskutera det åländska samhällets legitima krav på en bättre balans mellan kommersiella vinster och samhällets kostnader”. Enligt honom skulle en avgift på 2 euro för två miljoner passagerare som passerar åländska territorialvatten vara tillräckligt för att kompensera kommunernas skattebortfall i och med utflaggningen.

Å andra sidan påpekar han också att de positiva effekterna för det åländska samhället är betydande om Viking Line och Rederi ab Eckerö är fortsatt framgångsrika som företag på Åland även om flaggan är svensk – goda kommunikationer, arbetsplatser, underleveranser, spridningseffekter, dividender och rederibeskattning.

– Jag tog upp frågan 2003 om resandeavgift när det stod klart att Cinderella skulle flaggas ut och det var osäkert hur Birka Paradise skulle flaggas. Förslaget väckte starkt motstånd, precis som när rederierna också nu motsätter sig alla pålagor, säger Olof Erland.

2,5-3 miljoner euro

Han konstaterar att 550 ålänningar i dag arbetar på svenskflaggade fartyg. För de åländska kommunerna betyder det skatteförluster på totalt 2,5-3 miljoner euro per år.

– Min personliga åsikt är att om rederierna tänkte långsiktigt så skulle de inse att en resandeavgift, som kompenserar kommunerna, rättfärdigar skatteundantaget och utflaggningen i folks ögon.

Olof Erland konstaterar att Finland har ett rätt omfattande sjöfartsstöd – förmånliga avskrivningar för nyinvesteringar och nettolönesystem – som går till rederierna.

– Rederierna konkurrerar så hårt att de gör allt för att sänka sina kostnader. Sverige har ett annat avtalssystem som gör det förmånligt att betala svenska löner. Men om Finland får en tonnageskatt som är förmånlig för rederierna så kan de flagga fartygen finskt igen. Sverige går sannolikt inte in för tonnageskatt.

En näringsskatt

Men han tror inte att det finns politiska förutsättningar att damma av lagen om resandeavgift nu.

– Mariehamn tar ut den avgift man får ta via hamnavgiften, men inte mera än vad det kostar att bygga ut och driva hamnen.

Han jämställer resandeavgiften med den hotellavgift, en övernattningsskatt, som tas ut på till exempel Kanarieöarna.

Att ta bort skatteundantaget, som numera är permanent, är enligt Olof Erland en orimlighet.

– Då skulle vi knappt ha några kommunikationer alls. Hela det åländska samhället tjänar på den skattefria försäljningen.

Risk för snuset

Men skatteundantaget får inte missbrukas, och det är enligt honom tänkbart att EU-kommissionen ser snusförsäljningen ombord som ett överutnyttjande av det svenska snusundantaget.

– Det skulle inte förvåna mig om kommissionen vidtar åtgärder. Om fartygen flaggar ut på grund av snusförsäljningen är det en signal till kommissionen om att undantaget utnyttjas på ett sätt som inte var avsikten.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

Fotnot. I nästa avsnitt intervjuas företrädare för de åländska rederierna och politiker.


Förstora bilden >
Med trossen. Fartyg behöver bara ”lägga trossen runt pollaren” för att dra nytta av det åländska skatteundantaget, säger en person som Nya Åland talat med. Detta gäller inte Viking Lines finskflaggade Amorella på bilden. Foto: JONAS EDSVIK
ANNIKA ORRE


Förstora bilden >
Picknickresenärer. Varje dag fyllls landgångarna i färjhamnen med så kallade pickninckresenärer, dagkryssare som bara byter fartyg utan att stiga i land. I Eckerö behöver kryssningsresenärerna inte längre ens kliva av färjan. Nu frågar sig debattörer och andra om det här var avsikten med det åländska skatteundantaget, och behöver de åländska kommunerna få kompensation för skattebortfallet i form av resandeavgift som läggs på rederierna när allt fler fartyg flaggas ut? Foto: JONAS EDSVIK
ANNIKA ORRE


Förstora bilden >
Debattör 2. Olof Erland, lagtingspolitiker och tidigare näringsminister, anser att det orimligt att ta bort det åländska skatteundantaget.
ANNIKA ORRE


Förstora bilden >
ANNIKA ORRE

<< Tillbaka till sida 2 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan