Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 20 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
SÄKER TILL SJÖSS!
Brandsläckare och flytväst hör till grundutrustningen
Är du grön på sjön? Är du osäker på vilken utrustning som behövs för att uppfylla gällande regler? Jörgen Ekebom, skadereglerare vid Alandia-bolagen, lotsar dig genom bestämmelserna.

e minimikrav beträffande säkerhetsutrustningen som ställs i sjötrafiklagen gäller samtliga båtar som har motor eller alla segelbåtar som är över fem meter. Följande gäller:

t Räddningsväst, flytplagg eller räddningsdräkt måste finnas för alla i båten.

t Länspump eller något annat som man kan ösa ur båten med. Ett ämbar duger.

tÅror eller paddel eller ankare med lina. (Det står faktiskt så men här skulle Ekebom helst byta ut ordet ”eller” mot ”och” när det gäller ankaret.) Man ska alltså ha möjlighet att ta sig framåt ifall motorn strejkar eller möjlighet att kasta ankare så att man inte driver mot land i händelse av motorstopp eller rigghaveri.

t En godkänd handsläckare på minst 2 kg om båten har en inombordsmotor, en utombordsmotor på över 25 kW eller om båten har någon förbränningsapparat, till exempel för kokning eller uppvärmning.

Viktiga när de behövs

– Det finns säkert så kallade ”stugbåtar” som inte uppfyller dessa utrustningsregler till punkt och pricka men det är som alltid med säkerhet – vissa saker behövs lyckligtvis inte ofta men när de väl behövs är det bra att de finns tillgängliga OCH att de fungerar, säger Jörgen Ekebom.

Listan ovan följer minimikraven.

En hel del annat kan räknas upp under rubriken ”lämplig utrustning” som givetvis beror på båtens storlek och var den används.

Hit hör bland annat båtshake, linor, fendrar, sjökort, kikare, handkompass, ficklampa och reservbatterier, verktyg av olika slag, brandfilt, mobiltelefon i vattentät påse (gärna även ett extra fulladdat batteri), nödsignalutrustning, förstahjälpenutrustning och radarreflektor.

Vänta med hamnsupen!

Den som ger sig ut till sjöss ska också känna till sjövettsreglerna.

– Ha god ordning ombord. Ge dig inte ut på större vatten än båten är gjord för. Berätta för dina anhöriga vart du är på väg och hur länge du väntas vara borta. Sitt i båten, lasta den inte för mycket. Se dig omkring när du kör så att du har kontroll både på naturen och andra båtar.

– Och sist men inte minst – var nykter! Vänta med hamnsupen tills du har förtöjt, ta den inte när du lämnar hamnen, säger Jörgen Ekebom.

De senaste somrarna har det varit en del tillbud med snabba motorbåtar som körts upp på land av onyktra förare. Det kan bli en dyr affär för båtägaren eftersom försäkringsbolagen kan dra in ersättningen om föraren varit berusad.

Mest grundstötningar

Överst på försäkringsbolagets tio-i-topp-lista över sjöolyckor hamnar grundstötningar.

– Konstigt nog har grundstötningarna inte minskat trots att båtfolket fått tillgång till en rad elektroniska hjälpmedel som man trodde skulle underlätta navigeringen. Men man kan inte lita så blint på den tekniska utrustningen att man glömmer att se sig omkring, säger Jörgen Ekebom.

Övrig båttrafik syns inte på plottern och ett elektroniskt sjökort är inte mer exakt än ett papperskort.

– Gå aldrig mellan undervattenshinder och land om du inte vet att det är en säker väg. Håll ordentligt säkerhetsavstånd, minst 50 meter, till synliga hinder i okända vatten, heter det i Alandia-bolagens informationsbroschyr ”Tillsammans skyddar vi din båt”.

Ålänningarna är överlag rätt ”duktiga till sjöss”.

– En del tillbud beror ofta på rent slarv eller på slentrian. Man kör på en sten vid den egna bryggan där man känner sig helt säker och inte är så uppmärksam som man borde vara.

Får rabatt

De som är medlemmar i de åländska båtklubbarna –  MSF, ÅSS och Färj-sundets seglarförening –  kan låta besikta sina båtar inom föreningen. Besiktningen görs årligen av föreningarnas besiktningsmän som gått vissa kurser för att få ha uppdraget. De som har godkända båtar får rabatt på båtförsäkringen hos Alandia-bolagen.

– Det är ett bra system –  både för oss och för båtägarna –  eftersom de båtar som klarat besiktningen är i bra skick och väl utrustade, säger Ekebom.

HELENA FORSGÅRD


Förstora bilden >
Bra när de behövs.Ett flytplagg till alla måste finnas ombord på båten, säger Jörgen Ekebom som är skadereglerare vid Alandia-bolagen. En brandsläckare måste också finnas om båten har en inombordsmotor, kok- eller värmeaggregat eller en snurra som överstiger 25 kW. Foto: ERKKI SANTAMALA
HELENA FORSGÅRD

<< Tillbaka till sida 20 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan